Látnivalók

Történelmi Emlékút és Országközép

Történelmi Magyarország közepeA Holt-Körös partján áll a történelmi Magyarország közepét jelző emlékmű. Az emlékhelyet Mihálfi József gimnáziumi tanár számításai alapján jelölték ki még a múlt század végén. Ez szinte egybeesett egy akkor még működő szélmalom helyével. Jelentőséget azonban csak a trianoni döntés után kapott.Törtánelmi Emlékút 1939-ben emlékeztetve az egykor itt állt szélmalomra – stilizált szélmalomépületet emeltek a Holt-Körös partján, a városiak által mind a mai napig szabad strandként használt területen. Az államalapítás 1000. évfordulójára emlék utat alakítottak ki. Az 1,1 km-es út az Ótemplom mögötti Szent István park közeléből indul, egy székely kapun át felvezet a Holt-Körös körtöltésére. Ennek végén egy másik székely kapun át vezet a történelmi Magyarország közepének nevezett szélmalomhoz. A gáton 17 stációt hoztak létre, s az ide állított emlékművek Magyarország történelmének 17 jelentős állomására emlékeztetnek.

ótemplom és múzeum 450x300 

Tessedik Sámuel Múzeum


Tessedik egykori gazdasági iskolája 1791-ben barokk stílusban épült. Az építéshez szükséges faanyagot tutajon úsztatták le a Tiszán és a Hármas-Körösön, de felhasználták a mai Ótemplom építéséből visszamaradt állványfákat is. A 60-as években leromlott állapota miatt le akarták bontani. Dr. Palov Józsefnek, a múzeum alapító-igazgatójának szívós küzdelme révén menekült meg: felújították. A város egyik jelentős műemléképülete.

 

Evangélikus Ótemplom


Szarvas egyik legjellegzetesebb épülete az Evangélikus Ótemplom. Tornya – szép időben – 10-15 km-ről is látszik. 1786-88 között épült koraklasszikus stílusban. Építését Tessedik Sámuel lelkész kezdeményezte és szervezte. Hihetetlen gyorsasággal és hihetetlen olcsón épült fel Kimnach Lajos pozsonyi építész  tervei szerint. A hatalmas méretű templomban 4142 ülőhely van. 1997-ben I.kategóriás műemlékké nyilvánították. 1988. június 5-én szentelték fel újra.

Bolza-kastély

Bolza kastélyA Bolza család olasz eredetű, házasság révén került Magyarországra még a 18. században. Az idők során elmagyarosodtak, gazdag örökséget hagytak Szarvas városára. Ennek az örökségnek az egyik leglátványosabb alkotása a Bolza-kastély. Mai formáját Bolza Pál elképzelései nyomán nyerte el.
A Körös szabályozása után Bolza Pál azonnal megkezdte a kert kialakítását. Megépíttette a ma is álló partvédőművet és a bejárathoz vezető lépcsősort. Megkezdte a parkosítást is. Az itt álló hatalmas mocsárciprus is ekkor került a kertbe. A lépcsősor pihenőjén – emlékeztetve a család olasz eredetére – felállíttatta Romulusnak és Remusnak, Róma legendabeli alapítóinak szobrát, a Rómában álló farkas-szobor másolatát.(Csak kívülről tekinthető meg.)


Mini Magyarország


Az ország egyetlen interaktív makettparkja

Az ország egyetlen interaktív makettparkjában rendkívül részletgazdag, speciális technológiával készült makettből álló park nem csak lélegzetelállító látványt, de interaktív élményt is nyújt látogatóinak Szarvason az ország egyik legnagyobb arborétumában. A Mini Magyarország egy tökéletes kirándulóhely mindazoknak, akik egy helyen szeretnék megtapasztalni a budapesti Operaház Melis áriájának varázslatos hangzását, a Jáki Templom gregorián énekét, vagy a gőzös vonatok ritmusos zakatolását.Mini Magyarország

Arborétum

arboretum mamutfenyő 400x600arboretum kapu 400x270Ki ne ismerné a csodálatos térharmóniájú tájképi kertet, ahol a dús facsoportok és nyírott gyepfelületek az év minden szakában üdítő élményt nyújtanak a természetet kedvelő látogatóknak. Viszont kevesebben tudják azt, hogy számos program és szolgáltatás teheti változatossá a kirándulást, mint például a kamarazenekari koncertek, festménykiállítások, kézműves – játszóházi – madárvédő foglalkozások, éjszakai túrák és természetvédelmi táborok egyaránt. 2014-ben újjonan nyílt 20 hektáros Parkerdő, Oktatóbázis és az interaktív Botanikai Múzeum további érdekességet kínál a turista számára.

 

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság


Szarvason a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság központja mellett került kialakításra a Körösvölgyi Látógatóközpont. Az épületegyüttest körülölelő 26 hektáros Anna-liget egyedi adottságú, különleges értéket képvisel, hiszen a természetes állapotok mellett a kastély és a kastélypark, mint kultúrtörténeti emlék is jelentős. A parkban található eredeti növényvilág, a változatos élőhelyek alkalmassá teszik a tájat arra, hogy az ideérkezők a Körösvölgyi Látogatóközpont és az innen induló Anna-ligeti tanösvény segítségével megismerjék a Körös-Maros vidéki táj jellegzetes arculatát, növény-és állatvilágát.

Szarvasi Vízi Színház

Szarvasi Vízi Színház
Közép-Európa szívében, Békés megye kapujában 2011-ben létrehoztak egy Magyarországon egyedülálló építészeti csodát, a Szarvasi Vízi Színházat. A Holt-Körös festői környezetében felépült a finoman stilizált várkastély és egy amfiteátrum szelíd ötvözetét idéző nyári játszóhely, ahol minden este kulturális programokkal várja a szarvasiakat és a városba látogató turistákat. Hétvégenként nagyformátumú, zenés-táncos produkciókat láthat a közönség az ország színházai, valamint a határon túli magyar teátrumok előadásában. A táj szépsége, a színház különleges atmoszférája és az előadások színvonala olyan kulturális élményt nyújtanak, melyeket mindenki meghatározó emlékként őrizhet egy életen át.