Kapitány

Demeter István Hajóvezető

Szarvason születtem 1948-ban. Édesapám rózsakertész, édesanyám tanítónő. Három testvérem van. Iskoláimat nagyrészt Szarvason végeztem. VI. osztályos voltam, amikor hajómodellező szakkörbe kezdtem járni. VII. osztályos koromtól a szarvasi MEDOSZ úszója lettem. Gimnáziumi éveim után sportcélú hajóvezetői igazolványt szereztem.CaptDemeter 6

Katonaság következett 1966-69-ig a budapesti Honvéd Folyami Flottilánál.
Hajógépész képesítést itt szereztem, és a gyakorlati időmet is itt töltöttem. Ezután bejártam a fél világot hajógépészként. 1969-től a MAHART Tengerhajózási Üzemigazgatóságnál megkezdtem a tengerész életemet, hajógépészként.

A víz, a hajózás az életem szerelme. 1972-ben hazajöttem és 1975-ben elkezdtem építeni egy motorcsónakot, amit soha nem bocsájtottam vízre.  A HAKI (Haltenyésztési Kutató Intézet)-ben kezdtem dolgozni gépészként, a vízellátás volt a fő feladatom.

1978-ban megnősültem, és három lányom született.
1986-tól vállakozó lettem. A szarvasi Körös Holtágán kezdtem meg a vállalkozásom egy 11 tonnás hajóval, ami Katalin II. névre hallgat. Ekkor indult be a Katalin II. Sétahajó Bt. is.

Két lányom sportcélú- ill. motorcsónakvezetői képesítést szerzett, így ismerkedtek meg a hivatással. Nagyobbik lányom megszerezte a hajóvezetői és üzemeltető vizsgát is.
Már nyugdíjasként, 67 évesen még dolgozom, 30 éve a fedélzeten vagyok a kormánynál.